Väder och vind

Idag när jag promenerade in till Muri Zentrum för att köppa köttfärs, som förövrigt är väldigt dyr här. Över huvudtagt ALLT kött och fisk. Jag gick dit i vita jeans, stövelliknande skor, ett tunt linne, en kofta och en vårjacka och änså var jag FÖR varm. Jag svettades nästa ihjäl.
På hemvägen började jag fundera på vad det är för skillnader på vädret mellan Schweiz och Sverige.
Liknelserna är slående, det är fyra årstider här och man känner samma känslor inför varje årstid. Skillnaden är här att när en period går över till en annan känner man verkligen det. Från vintern till våren, har verkligen känts!!
Jag menar, här känner du hur solen tar direkt när den kommer fram. Hemma sitter vi svenskar och trånar efter den men känner den inte på samma sätt.
Ibland känner jag inte riktigt hur jag ska placera våren. Jag förväxlar den med försommar.
Våren är väldigt underlig här, det är kyligare på natten och varmt på dagen. Idag till exempel, var det frost på rutorna på bilen så jag var tvungen att skrapa bakrutan. Men senare runt lunch satte jag mig ute och efter bara en halvtimme började solen bränna.
Nu när jag skriver detta inlägget sitter jag ute i ett par vita jeans (uppkavlade), ett tublinne som bara täcker bysten och INGA skor. Det är FRUKTANSVÄRT härligt. Dock bränner jag mig lite efterom man inte räknar med det vädret på morgonen då det fortfarande är disigt. Men jag har min solkränm i högsta hugg.

Vintern är kall här men den varar inte riktigt lika länge har jag hört. Det är även ett helt annat liv när snön är här. Nästa alla här åker skidor och det blir vintern aktivitet när man bor så nära alperna. Däremot är skillnaden att folk gärna inte sitter i en bil/tåg om skidresortet ligger 2 timmar bort. Skulle man säga det till stockholmare skulle de bara fnysa. 2 timmar är ingenting i Sverige.
Det bästa med skidorterna är miljön och utsikten. Att åka 40 minuter ner för ett helt berg och stanna och fota under färdens loppp och njuta av både väder och utsikt. Det är fantastiskt !!

När väl sommaren kommer öppnas nya aktivitet som vandringar på bergen och det kommer jag se framemot. Interlaken erbjuder till exempel en massa äventyrsaktiviteter, så som bangyjump, river raffting, skydiving och en massa mer. JAg kommer spendera en del tid där med några aupairer för att uppleva detta. Men vi får hoppas att jag också vågar testa på något av dessa saker.
Skydiving vore inte helt fel !!

Nu måste jag sluta för att datorn blir jättevarm av solen.

CIAO !!


En runda i Stan

I söndags mötte jag Nina inne i stan runt 4 tiden. Vi hade bestämt att ta en fika någonstans. Vi hamnade på McDonalds, man kan inte mer än skratta!
Tills nästa gång kom vi överens om att välja Starbucks.

Vi är verkligen roliga tillsammans och vi har väldigt roligt tillsammans :D
Vi, till exempel bestämde att döda ca 40 minuter genom att bara gå runt och prata. Vi bestämde att ta en rulltrappa upp för att gå runt där, men vad gör vi, jo vi pratar så mkt att vi åker upp och tar första rulltrappan ner igen. Så mitt i en mening hojtar jag till, - wait I minute!! Why are we going down when we decided to go up, have we already been there?!
Snacka om att vara vilse i pannkakan :D  Men jag säger som ordspråket, "Ett gott skratt förlänge livet".

När vi druckit upp vårt kaffe begav vi oss ut i solen och vandrade runt i berns innerstanskvarter. Man får verkligen en uppfattning av hur livet under medeltiden verkligen var. Bern är en av städerna som bevarats som det byggdes.
Vi vandrade upp mot Rosen garden, men en UNDERBAR utsikt över Bern. Tyvärr hade inte rosorna slagit ut.
Vi besökte även kyrkan, som var gigantisk och vacker att se. Den hade demonstatyer och en stor tavla med himmelen och helvetet. Vilket handarbete!!

Kommer snart besöka detta igen för att visa mina besökare!!

   
 
Ser ni björnen?

CIAO !!

Vackra schweiz

KLAR BLÅ HIMMEL!!!
Vilket underbart VÅRVÄDER det var idag!!
15 grader visade termometern så under dagens sysslor satt jag sammanlagt 3 timmar i solen och ikväll när jag skulle baka chokladbollar med barnen brast ett av barnen ut. "Emma!? Du är alldeles röd, vad har du gjort?"
Det är första solbrännan på första riktiga SOLIGAt VARMA dagen. Men sen går man förbi sin egen spegelbild och säger till sig själv - JAA det finns de som är snygga och de som inte är. JAg ser bedrövlig ut!! Som en kräfta!
Men det kommer inte få mig att sluta njuta av solen :D

Det var även en jättefin solnedgång idag. Det var min aupair mamma som ropade på mig och sa att jag skulle gå ut för att titta på bergen. Så jag kom springande mot balkongen med kameran i högsta hugg. Man kan säga att man befinner sig i ett vykort av allt det fina.

Tyvärr var jag också med om äckligheter idag. Jag var i badrummet för att fixa något och vad är det som jag ser på golvet i ett hörn. Jag stelnade till och gick ut ur rummet i chock och väl utanför hoppade jag upp och ner och blundade. Sedan tittade jag tillbaka in i rummet igen för att se så jag inte tappade bort kräket.
Vem vet vad det djuret kan ta vägen?!
Det är bättre att ta bort den än att låta den vara, för då kommer man bara undra - Vart är den nu?! I sängen?!!!
Det var en spindel stor som en 1 krona. Jag fick tag på en borste och släpade med den ut ur huset och väl där slog jag ihjäl den.... opps!!

Nu är följdfrågan, Finns det fler?!

Kräfta?

  
CIAO !!


Fredag & Lördag

I fredags: var jag i Zweisimmen tillsammans med barnens skola och min aupair mamma. Det var sista skiingday för skolans elever. Det var ett underbart väder, ca 9 grader varmt och jag hade alldeles för mycket på mig. Jag blev riktigt svettig, av värmen och inte av skidåkningen!! Dock började backen att gå mot sitt slut. Snön var tung och längs ner mot foten av berget var det som att åka på slasch, sånt man dricker. Men det var värt det, eftersom det var riktigt kul. Jag lyckades bränna mina läppar, igen. Men jag har läppsyl med mig så det går förhoppningsvis över.


I lördags: vaknade jag av min mobilklocka, jag hade glömt stänga av den så jag vaknade runt 6.30 och det roliga är inte slut. Jag tryckte på fel knapp om och om igen, nämligen på snuzern. Hur många lyckas med det. Men tillslut avbröt jag den men kunde då inte sova. Så klockan tio gick jag upp. Jag såg redan då potencial att dagen skulle bli kanon. Solen sken och det var redan 7 grader ute. Måste bara till lägga att klockan är 15.50 när jag skrev det här och jag satt i en kjol, strumpbyxor och endast en t-shirt på mig och det blåste ingenting. Det är verkligen jättehärligt att det börjar bli sommar nu. Jag är så trött på vintertiden. Bästa tiden kommer bli att åka hem i Juni för att träffa alla igen och ta igen den tiden vi missat och att få åka till Stenshamn och sola och bada.

Förresten så var vi nere vid aare idag och grillade korv. Det är något jag får många minnen av hemifrån. Grilla på vår terrass när solen håller på att gå ner  och Conny sitter vid sidan av bordet och ser så ledsen ut men blir glad efter en hel korvbit. Sedan avslutar man maten med en omgång kubb. Och självlkart vinner man! :D Förhoppningsvis.


Nu är det faktiskt bara 2 dagar kvar innan Fredrik kommer hit, det ska bli skönt att träffa ett känt ansikte och kunna ha kul. Efter hans hemkomst är det redan April och då ska jag till både Paris och Barcelona och eventuellt till Milano för bara en dag. Sedan kommer Maj och Då kommer min familj och kanske Fia. Sedan är det redan Juni! Jag lovar Er att det kommer gå fort, tills jag kommer hem till Er. Saknar Er jättemycket och som plåster på såren så ska jag inte sommarjobba i sommar, därför kommer det finnas all tid i världen att träffa mig!


CIAO ! !


Fasnacht

Nu är första verkliga ursäkten till läsarna. Jag tror alla nämligen har undrat "När sjutton ska hon fortsätta skriva i sin blogg, Något måste ju ha hänt"

Jag kan lova er att det har hänt en massa men jag har inte funnit tid till att skriva ner allt, men jag ska göra mitt bästa för att uppdatera alla händelserna. Men omedelbar verkan!


FASNACHT !

Jag har hunnit uppleva en fasnacht till, denna gånge i Murten där kompisen Disa bor. Det blev fest hos henne med familjen och vänner. Vi åt och drack gott! Jag åt faktiskt en av världens godaste gulaschsoppa! Den var gjord av grannen fick jag sedan höra.
Sedan drog vi ner till staden där den allmänna festen för fasnacht hölls. Vi träffade mycket roligt folk där och pulsen för festen var mycket hög. Jag som älskar att gå på disko för att känna dunket i kroppen älskar fasnacht. Det är nämligen band som går runt och spelar. De spelar trumpet och trummor, det en häftig känska och alla blir medragna i låtens rytm. Vi får försöka starta detta i Sverige.

  

Dagen efter var den stora karnevalen, då alla invånarna i Murten kom för att se paraden. Jag var faktiskt med i den, tillsammans med Disa och Sarah. Vi tog hand om några barn från kindergarten, eller egntligen var vårt uppdrag att hålla ett öga på dem i ledet så de inte skulle springa ifrån gruppen. Men här har faktiskt de flesta kindergarten använde ett rep som alla barnen håller i och på så sätt tappas inte något barn bort.
Alla barn och vuxna i denna gruppen var utklädda som highschool studenter. Vi var riktigt fina med hattarna på oss. Senare på kvällen åkte jag och sarah hem eftersom vi skulle jobba dagen efter . Disa och Camilla skulle vider ut till en fest. Lite aviss för det, men tydligen var det inte så lyckad så jag är nöjd med den helgen.
 

Ciao !


Resa!

Jag har bokat en resa den 10 - 12 April till Paris med Disa och Camilla! Det känns U-N-D-E-R-B-A-R-T!!!
Sedan bokade jag nyss in en resa med Nina till Barcelona! AHHH!!! Det känns också U-N-D-E-R-B-A-R-T!!!

Paris biljetterna

Målningar

Idag var ett barn hemma på grund av sjukdom. Då satt vi i princip hela dagen och målade!
Detta är vad jag åstakom:
Star Wars
Kalle och Hobbe teckning
Kalle och Hobbe teckning
Kalle och Hobbe teckning
Kalle och Hobbe teckning 

Vi hade, eller JAG HADE även annat för mig också:
Dör av en laserstråle


Tankar

Idag var jag väldigt slö, så jag tog mig tiden att gå en promenad längs med Aarefloden.
Jag längtar tills jag får hoppa i floden, det ser så strömt ut att jag känner ett ha begär av att prova simma i den. hoppas bara att man får det. Jag var frestad av att hoppa i men tanken på hur kallt det egentligen är i floden fick mig att avstå. Ett klokt val, tror jag.
Miljön är väldigt vacker förutom att man varje kvart hör eller ser ett flygplan som landar. planen är inte stora men de passar liksom inte in.

Det var många människor som var kittliga i benen idag så jag tröttnade tillsist på att säga :"Grüsse"! hela tiden att jag satte mig på en stenmur vid Aare och tog olika motiv på stenarna som ligger i floden då det är högvatten. Nu är det lågvatten innan glaciärerna har börjat smälta på "riktigt". Det är flera meter som kommer höjas är det en tanke som slagit mig. Det kommer bli väldigt intressant att se. Jag kommer vara först på plats!!

Såg även de första krokusarna och andra blommor som börjar hitta sig upp ur marken nu. VÅREN!!

Aare

Aare Aare Aare

Fasnacht

Ja, jag har upplevt min första fasnacht och den var intressan.
Det började med att jag skulle möta upp ett par svenska aupairer på banhof och möts av hur mycket människor som helst. I inte vad som helst heller. De var så mycket utklädda människor i SÅ roliga kostymer. Allt man kan tänka sig.
Jag var själv inte utklädd eftersom jag miss uppfattat det hela lite. Men jag umgicks med kompisar som var utklädda och de var riktigt snygga!

Fasnacht är som svenska fastan. Fast här firar man den under en hel helg då man har en stor carneval med olika grupper som spelar instrument och klär ut sig. De lägger ner mycket tid på det också. Fantastiska dräkter och ansiktsmålning.
På kvällen fortsätter festen till långt in på natten då vissa band fortfarande spela sedan dricker man. Många ungdommar är ute då.
Lagen är annorlunda här också, så jag blev lite chokerad först. Man sålde alkohol på gatan i olika stånd och polisen brydde sig heller inte om man drack.
Trots det så förekom det nästan inget våld alls.

Min slutsatts är:
Jag upplever gärna en fasnacht till!

Vi fotade oss i en automat!

Camilla som Zorro!! :D Detta är Elisabeth(clown) och Disa ( :D ) Jag som ingenting, lite 80-tal. På huvudet :P tråkig

RSS 2.0