Helg

Hej!

Nu är det äntligen helg!!
Denna helgen passade jag barnen. Det var väldigt kul att göra saker med barnen. Första kvällen var bara ett av barnen hemma så det krävdes mer tid till det. Eftersom jag var ända lekkamraten, men det var så roligt så.
Vi hade fredagsmys med chips, choklad och en morotskaka och tittade på Mamma mia. Det var verkligen mysigt!! Även om han spolade igenom mycket av filmen :D
Sedan slutade kvällen med att vi pratade med Fredrik på skype och tre serier av kalla anka som en godnatt saga. Sedan somnade vi båda som två stenar. Kan ni sedan gissa när vi var uppe på morgonen?? Klockan 8 blev jag väckt och sedan rusade han upp till tv för att titta klart på musse.

På lördagen skulle vi sätta på playstationet men jag visste inte hur man gjorde så vi fick leka med lego och baka tills hans bror kom hem. Det visade sig att det var "Easy Peasy Lemon squiese".
Till middag då alla barnen kommit hem bakade vi PIZZA. Det var fantastiskt gott!

Min moster Mia kom i torsdag och skulle hälsa på en kompis, en granne till oss. Så Mia och jag umgicks under torsdagskvällen med hennes kompis och hennes väninna. Vi gick på stan och sedan gick vi och åt på Kornhaus (tror jag det hette) Vi åt Antipasti, det var jättemumsigt. Det var itressant att äta saker i mörkret när man inte riktigt såg vad man stoppade i munnen. Det var nersläckt och endast de levande ljusen på bordet var tända. Men det var mysigt att äta gott och dricka gott vin men trevligt sällskap.


Mia och jag träffades även på dagen på fredagen på stan och åt på ett annat ställe med          kompisen. Det var ännu bättre!
Det var som en buffe där man tar det man vill ha och sedan vägdes tallriken och man fick betala. Jag såg att man kunde ta en Take away tallrik, så jag ska göra det någon dag efter min tyska kurs.
Vi drack även kaffe efteråt, för mig blev det en super god Vanille macchiato, det måste ni bara prova!
Vanille macchiato

Det var allt från mig tills vidare.
Hoppas alla får en suber duper bra helg!
Saknar er!

Vi hörs snart igen! <3
Ciao!!

Staden Bern

Hejsan!

Häromdan när jag slutade skolan, missade jag ena trammen därför tänkte jag att jag kunde ta mig till nästa hållplats. Men jag hamnade på tre eller fyra hållplatser längre bort. Det var så väldigt mysigt att gå genom stan. Det blev en del kort på staden från bron där man går till "Ön", det vill säga staden.
Jag har inte tagit några kort än på innerstan men det kommer. Det är väldigt mysigt att gå i den medeltida staden.

Vi har en ny lärare varje tordag och fredag. Hon är från Tyskland så hon uttalar på ett bättre sätt än finskan som pratar med finsk brytning. Men det första intrycket av tyskan var att hon var bitter och att hon skrek till oss. Med det menar jag inte att hon skriker och är arg på oss, utan det blir så när hon artikulera orden. Hon vill även att vi pratar högt och artikulerar men det har vi inte börjat med än : )
Men efter denna andra torsdag och fredag med henne så har jag ändrat uppfattning. Hon skriker fortfarande och verkar bitter ibland men hon är en utmärkt lärare och man hör tydligt vad hon säger. Hon har även roliga övningar där man inte koncentrerar sig på att skriva på tyska utan att prata och bli förståd.
Nu känner jag att jag börjar bli bättre på att säga saker.
Det har egentligen aldrig varit ett problem att ha kursen på tyska eftersom jag förstår allt. Dt kan vara vissa ord man hänger upp sig på. Men att sedan försöka prata är inte lätt när man tänker på det grammatiska.
Nu är det bara 2 veckor kvar tills kursen slutar, det kommer faktiskt bli tråkigt. Det bästa blir att när kursen slutar fredagen den 13 så åker jag till Zermatt en hel vecka!!

CAIO!

Staden Bern
Parlament huset! Jag vet inte riktigt vad det är men den är snygg! BERN 

Promenaden från skolan

Min utsikt från tramen hem.

Det här är första gången på TVÅ veckor som jag ser Alperna. Jag har bara sett konturerna tidigare på grund av det disiga vädret.
Visst är det mäktigt!?!?!
Vi bor på ett berg i denna dalen och detta kommer bli en vardag för mig att se. Fantastiskt!!

Förstår ni nu att Sverige är trist och tråkigt jämnfört med detta landet?!

Kramar


Männlichen för 2:a gången

Guten Tag!

Det var en underbart vacker dag!
För första gången ville jag inte sluta åka skidor, även om jag var trött. Det berodde delsvis på att dagen var härligt varm och solig. Men även att jag åker mycket bättre nu och att det var nysnöad snö idag. Det är en stor skillnad att åka parallellsvängar nu än att ploga ner en hel backe. Självklart så plogar jag ibland, mest när jag blir osäker och det är VÄLDIGT branta backar.
Vi åkte några gånger upp och ned men tillsist åkte jag med familjen till slutet av backen (ner till parkeringen) för att slippa åka gondolen ner. Det var ingen lätt match att komma ner med skidorna med många branta backar. Men jag gör gärna om det tusen gånger till.
Tyvärr blev det en kort dag eftersom detta var dagen då alla gäster skulle resa hem. Första gänget åkte hem runt två och andra gänget åkte hem vid tre.
Jag längtar verkligen tills vi ska åka skidor igen!!

Väl hemma satte jag mig med tyskan för att öva lite innan kursen på måndagen. Det börjar arta sig med mina tyska kunskaper. Man lär sig betydligt mer när läraren endast pratar tyska än att min lärare skulle prata på svenska eller engelska.

Vi hörs snart igen!
Tschüss!!

Männlichen
 Uppe på platån i Männlichen Platån på Männlichen Männlichen Malin och Malte Männlichen Plaån av Männlichen där alla ställer sina skidor till restaurangen. Männlichen Männlichen Chokladpause, precis innan en stor brant backe.

Männlichen Solig dag i männlichen Jag bor mitt i det här <3 vi är påväg hem från en underbar skiddag!

Gäster

Hejsan alla nyfikna!

Nu i torsdags kom ett par kompisar till min aupair pappa, det visade sig att de gick lumpen tillsammans. Det verkar vara ett väldigt udda gäng men som ändå lyckats hålla så god kontakt, vilket är jättekul. Tanken var att i fredags så skulle åka med på barnens skiingday. Därför åkte vi tåg klockan 8.15 till Zweisimmen. Vädret hade kunnat varit bättre. Det ösregnade, vilket det aldrig brukar göra där, så efter 2 timmar i backen med en skidlärare så var jag dyngsur och jag frös.
Jag och en av skolans lärare, skulle dela på en skidlärare och försöka lära oss tekninken bättre. Dock så var vi inte på samma nivå. Därför fick jag åka vädligt mycket själv ner för backar och vänta in de andra. På så sätt blev jag bara kallare och kallare. Men under lektionen lärde jag mig att åka parallelt med skidorna. Stora framsteg efter bara tredjegången som jag står på skidor. Det var en härlig känsla att inse hur lätt tekniken egentligen var. Jag fick ha stavarna under armarna och lossas att de var mina strålkastare på en bil. När jag sedan var tvungen att svänga, svängde jag bara på överkroppen och "strålkastarna" så att underkroppen bara följde med. det var en häftig känsla.

Efter lektionen så åkte vi inte mer skidor. Jag var jättekall och alla mina skidkläder och vantar var dyngsura. Då gick jag och läraren och satte oss tillsammans med de andra engelsk språkiga lärarna på en restaurang mitt i backen. Det var väldigt trevligt att sitta och prata med dem. Man fick reda på mycket om dem som privatpersoner.

När det sedan var dags att åka hem så blev det problem uppe i backen. Gondolerna hade slutat fungera så i en av gondolerna satt min aupair mamma och två lumparkillar och frös. De var för blåsigt i backen så tåget som vi väntade på kunde inte köra förrän alla var med på grund av det felet. Så en och en halv timme väntade vi.
Hemma åt vi ostfondy och åt glass till efterrätt.
Avslutet blev ett samtal från 12 till 3 på natten. (hoppas det inte tog för lång tid att somna/ du vet vem).

Bland annat har jag förstorat mitt "Prova på nya smaker" idag. Jag provade kalvados och tydligen ett dessert vin, Mycket gott!

På fredagskvällen bestämde jag möte med en finsk aupair på stan. Hon förstår svenska men svarar på engelska så efter ett tag tyckte jag att det kändes konstig så jag började prata engelska. Det var jätteroligt att prata med

Ciao!!


Hausmattweg

 
Welcome!

Detta är vägen jag bor på och min adress för de som vill skicka brev så ger mejla till mig så får ni adressen av mig. som Fia säger, Snigelpost! :D
Jag lovar att skriva tillbaka så fort jag kan och ett brev skulle uppskattas. Det är mycket mer personligare än ett mejl, tycker jag.

I detta 4 våningshus bor jag i. Det är svårt att få med på bild, men ett intryck på hur det ser ut. För de som ska hit kommer få se hur det ser ut inuti. Jag kan inte ta kort på alla våningar och vrå. Det skulle fylla en hel Blogg sida. Så jag tar med mig korten hem istället. Ni får hålla ut!

Håll mig informerad av vad som händer hemma i Sverige så jag inte missar något.
Saknar er!

 

Våren har nått Muri

Hej SolStråle!

Idag var jag tvungen att gå ut. Det var ett sådant härligt vårväder :D
Så jag tog mina solglasögon i högsta hugg och begav mig ut. Självklart tog jag med mig min kamera annars hade jag inte fångat dessa fina bilder.

Njut!!

muri          muri

 muri   muri   Aare

 emma emma

bild muri
 

Kaffe

Att bo här innebär att man lär sig komma i andra vanor. Så nu är jag kaffe älskare, ni ska e att alla schweizare har en speciell maskin som kokar vilket kaffe som helt. Den har en massa "special effekter".
Kolla bara på denna och njut!!

Jag ska ha köpt mig en sådan maskin innan jag åker härifrån !!


Bilder från Gstaad!

 vilken Utsikt! restaurangen Jag plogar
 Jag och Malte  björn och berg Fin utsikt! 
Överlevde!

Gstaad

Hallo!

Det är tänkt att jag ska öva upp mig innan vi ska till Zermatt (Tobleroneberget), skidor alltså. Därför var vi i helgen och åkte i zeitzimen, Gastaad.
Det var en suverän lördag med massor av härlig sol. Dock så är mina läppar jättetorra nu på grund av solen. Det bästa var när vi var tvugna att ta oss till en restaurang mitt på berget. Först åkte vi upp i en kabin sedan ner i en jättebrant smal backe och sedan upp i en "knapplift" och därifrån åka några meter ner till restaurangen. Det är så härligt när man sätter sig ner ute vid borden. Observera, UTE! Man tar av sig jackan och man känner hur solen bara värmer. Halleluja!

Efter maten åkte vi sedan ner för att ta kabinen upp igen fast denna gången åka ett annat håll runt berget och ta oss till ytterligare två olika liftar. Tillsist hamnade vi högt upp på ett berg. Helt ortoligt vilken utsikt! Det går inte får med på kort ens. Där uppe lurade min aupair pappa ner mig i en 95 graders backe. Jag gör ALDRIG om det igen. Hade han kört så hade han varit nere på några minuter, men för mig tog det runt 15 minuter eftersom jag var tvungen att ploga och glida försigtigt ner. Dock var backen märkt med blå färg, vilket att backen är snäppet efter lätt. Röd backe är medel och svart backe är svår.

Det som käns bra nu är att jag vågar exprimentera med att vrida mig och känna hur bra balans jag har. Snart kanske jag kan åka parallelt med skidorna och inte behöva ploga hela tiden.

Det sista jag måste tillägga är att jag aldrig sett ett riktigt berg live eller åkt skidor, och jag säger det till Er. ÅKA någon gång i livet annars missar ni något helt otroligt. Åk till Schweiz, jag kan tänka mig att bo här för naturen är så olika den platta och det tråkiga Sverige vi har.


Btw, jag har precis börjat en tyskakurs, som går väldigt bra. Jag trodde att den var på engelska men det kan jag lova att den inte är. Den är så tysk den kan vara. Det är klurigt men som plåster på såren så är min lärare finsk och kan därmed lite svenska.



Ciao!
Tschüss!!

Gstaad


Oroliga dagar!

Tjabba Tjena Hallå!

Tyvärr så har jag haft problem med min dator därför har jag inte hunnit skriva i min blogg. Hoppas att ni har förståelse för det och håller tummarna åt mig att det inte händer igen. Det har dock inte gjort så mycket eftersom jag ändå inte haft något intressant att skriva om. Det har mest drabbat chatten och skype.

Idag var jag ute själv på en lite vandring i kvateret och nere i dalen vid floden. Vädret var verkligen underbart, solen var framme och värmde lite grann även om det var - 10 grader. Det är mycket ljusare här än i Sverige när solen väl tittar fram, det är bara skillnad mellan kylan hemma och här. Sedan hade snöflingorna lagt sig över alla grenar så att träden såg helt vita ut. Det har ett namn men jag kommer inte på vad det heter förtillfället. (Det finns bilder på det längst ned på sidan)

Sedan hälsade jag och min aupair mamma på en svensk granne. Vi fikade hos henne och jag fick träffa en av hennes söner. Det var trevligt att se nya ansikten och jag tycker det är en fördel om man någon dag vill umgås med dem.

I söndags hade vi julgransplundring (en fest för att ta ut granen för barnens skull), då en finsk familj var bjudna till och deras finska aupair. Förhoppningsvis ska vi börja umgås vid helger och efter "arbetet".

Jag har även anmält mig till en tyskakurs som är på en månad, alltså intensiv. Det kommer bli tufft eftersom jag samtidigt ska sköta mina sysslor i hemmet. Men jag har en känsla att det ska gå bra.

Önska mig lycka till!
Ciao!

   
    


Männlichen

Idag åkte vi till Männlichen för att åka skidor i bergen. Att köra med bil, som vi gjorde, tog ungefär 45 minuter och det var en rolig upplevelse att få se vägen dit. För rätt som det var dök bergstopparna upp och allt kom bara närmre och närmre. 
Väl framme togs skidutrustningen på och vi åkte i små kubiner, formade som ägg, upp till toppen.
Utsikten från dessa var underbar. Jag tycker det är svårt att beskriva en känsla som  någon annan kanske inte har haft. 
På toppen slogs vi emot av värmen. Halleluja!!  Jag hade direkt lust att ta av mig till kortkläder för att sola men så blev inte fallet. Jag solade istället ansiktet. Vyn runt den plattån vi stod på var helt fantastiskt vacker. Runt oss var en hel bergskedja som var gigantiskt häfftig att se på. Hade jag haft en kamera som kunde ta bilder i 360 grader hade jag gjort det. Det var så häfftigt!!

Näe skidorna var på plats och jag hade lugnat mig av upplevelsen började vi (jag) åka i barnbacken. Detta var första gången som jag stod på ett pra skidor därför kändes det konstigt att veta att man inte riktigt än kunde slänga sig ut för. Detta tog dock bara 5 gånger att öva balans och att bromsa/ploga. De som har åkt/åker skidor vet hur svårt det är i början att ha kontroll över två långa "fötter". 

Blå backe: De första 500 metrarna var svåra eftersom det var skarpa kurvor och branta backar. Därför slängde jag några gånger för att sänka farten och åter få kontrollen på skidorna. Men när man väl kom en liten bit ned av bergets mitt, blev det rakare och bredare pist. Vilket var en lättnad.
Därefter var det bara att ta sig upp med liften igen. Den första åkturen tog ungefär 50 minuter. Men jag var gö nöjd!

För att för första gången har stått på ett par skidor så kunde jag åka i hyffsat hög hastighet. Givetvis så var det ingen snyggåkning eftersom jag plogade hela tiden samtidigt som jag skulle svängde och stanna. Men allt räknas och det är inte alltid man är amatör i en backe i Schweiz.

Ska man börja åka skidor så ska man börja åka i backar med stil! 


    

Chille dill!
Caio!

Zutglogge

Så här ser Zutglogge klockan ut:





Caio!


SCHWEIZ

Hejsan allesammans borta i Sverige!


Jag har fått i uppdrag av Ninni att göra om min blogg som en dagbok för att de ska se och höra hur jag har det i Schweiz. Jag hoppas att hon kommer bli glad att jag har kommit så långt att jag påbörjat att skriva i den. Men däremot kan jag lova att jag inte kommer att skriva i den varje dag. Tyvärr Ninni, hoppas du har överseende med det.

För de som inte riktigt har koll på vad jag gör här nere så är jag en aupair. Det betyder att jag hjälper en familj med barnpassning och städning. Att göra det enklare för föräldrarna att ordna med saker.
Jag bor i Bern hos en svensk familj och tar hand om tre barn på 10, 8 och 5 år. Sedan självklart tar jag hand om huset också, på fyra våningar.

Än så länge så har jag varit i hos min familj i två dagar, and so far so good. Dessa dagar har varit disiga men idag när jag och min aupair mamma var i stan stack solen fram. Jag kan berätta att det känns om solen sticker fram.
På stan guidade hon mig och vi kollade på Zutglogge. En medeltids klocka, helt underbar. (Tyvärr hade jag glömt kameran hemma, det blir en bild på den nästa gång).
Jag uppfattar staden Bern som en liten stad och i stort sett allt är lätt att förstå. Människorna som bor här är så TREVLIGA. De säger "Tack så mycket till allt", därför kan man nog inte få nog av schweizare.

Mitt första äventyr med familjen att upptäcka är att åka skidor med dem imorgon. Jag som aldrig stått på ett par skodor tidigare. Det ska bli så spännande!!
---------------------------------------------------------------







Tillsvidare
Caio!

RSS 2.0